Olvasnivaló

Valóságshow a Marson

Balogh Boglárka 2016. 12. 15.

Jobb napokon mínusz 150 fok, továbbá elszigeteltség, összezártság és szélsőséges körülmények: ez vár azokra a merész vállalkozókra, akik a vörös bolygó első űrtelepesei lehetnek. Érdeklődőkben még sincs hiány: a szakértők szerint már megszületett az az ember, aki elsőként utazhat oda. Az Elle a Mars-expedíció egyik jelöltjével, Hannah Earnshaw-val találkozott Londonban.

mars

A Mars kolonizálásának ötletét sokan támogatják, többek között az 1999-ben fizikai Nobel-díjjal kitüntetett dr. Gerard't Hooft. És persze Paul Römer, a Big Brother című műfajteremtő valóságshow egyik kitalálója is, hiszen azt is tévés valóságshow-sorozatban mutatnák be, ahogyan nyolc éven át tartó kiképzéssel kiválasztják a lehetséges asztronautákat. Közülük aztán a nézők szavazhatnák meg azt a négy főt, akit szívesen látnának a Marson.

A tervek szerint 2018-ban egy Mars-járót küldenek a bolygóra, amelynek többek között a terepfelmérés és a kolónia előkészítése lesz a feladata. 2021-re a telep minden alkotóeleme megérkezik, majd a kiválasztottak 2022. szeptember 14-én indulnak a Földről – a cég szerint azért tudnak már most pontos dátumot mondani, mert ez a legjobb időpont a két bolygó távolsága szempontjából. Elvileg ekkor az előre elküldött gépeknek köszönhetően már működne a marsi telephely.
A többfordulós válogatóra a világ minden országából várták az űrhajós­jelölteket, akik közül országonként egy-egy embert választottak ki a nemzetközi selejtezőkhöz. A 2013 áprilisában kezdődött válogatás jelenlegi állása szerint a Marsot elérni és a Földet elhagyni kívánó, eredetileg több mint kétszázezer jelentkezőből összesen száz jelölt, ötven nő és ötven férfi maradt versenyben. Egyikük Hannah Earnshaw, a 23 éves angol csillagász PhD kutató. Hannah-nak és a társainak még át kell esniük a válogatási folyamat következő, harmadik szakaszán, de már túl vannak a misszió orvosi tisztjével készült online interjún, ahol bebizonyíthatták: tisztában vannak az úttal járó veszélyekkel, és hajlandóak csapatban dolgozni az expedíció sikeréért.
Egy kávázóban ülünk valahol London belvárosában. Elnézem ezt a fiatal, porcelánbőrű lányt, Hannah-t, ahogy finom mozdulatokkal a szájához emeli a kávéscsészét. Mindennek látszik, csak Mars-lakónak nem.

mars_hannah


– A négy győztes a Mars One tervei szerint 2022 szeptemberében indul a SpaceX magánvállalat Falcon Heavy nevű rakétájával – mondja.– Az út hét hónapig tart majd, és a Földre visszatérni leghamarabb két év múlva lehet, a Föld–Mars-utazásra ugyanis költséghatékonysági okokból csak 26 havonta van lehetőség. 2025-ben érkezne a vörös bolygóra a második telepescsoport, 20 év múlva, 2033-ban pedig már 30 űrhajós. El tudod képzelni? Alig húsz éven belül már egész kolónia lesz a Marson?!
– És mit fogtok csinálni a szerencsés megérkezés után?
– Az lesz a legérdekesebb az egészben! Az érkezés után a telepeseknek be kell fejezniük a kolónia felépítését, amelynek előkészületeit a Mars-járó már megtette. A telep 6 landoló egységből fog állni (két lakó, két létfenntartó, két ellátó), az ezek közötti folyosókat a telepesek szerelik össze, hogy az egységek közötti átjáráshoz ne kelljen szkafandert használni. Ezután összeszerelik a napelemeket, az üvegházat, illetve előkészítik a következő csapat érkezését. Ezeken kívül növénytermesztéssel és exobiológiai, geológiai kutatásokkal fognak foglalkozni. Természetesen a szabadidős tevékenységekre is jut majd idő. Az egész kolónia – pár privát helyiséget leszámítva – be lesz kamerázva, így a Földről mindent nyomon lehet majd követni.
– Hogyan hallottál először a Mars One expedícióról? Miért dönt úgy egy fiatal lány, mint te, hogy Mars-lakó akar lenni, hisz még a föld felfedezése is előtted áll?
– A Twitteren olvastam a tervről – mondja Hannah mosolyogva. – Még csak 20 éves voltam, de valami visszafordíthatatlanul megváltozott bennem. Világéletemben űrhajós akartam lenni, és most itt volt a lehetőség. Nem tudtam, mit tegyek, hét hónapig gondolkodtam, rágódtam, vajon alkalmas vagyok-e erre, mi lesz a barátaimmal, a családommal, velem. Tudtam, hogy a jegy egyelőre csak az odaútra fog szólni, és talán már a Föld elhagyása után problémáink adódhatnak, de döntöttem: meg kell próbálnom. Két héttel a határidő előtt adtam be a jelentkezésemet. Mint csillagász mindig hittem abban, hogy már a mi életünkben képesek leszünk eljutni egy olyan bolygóra, ami benépesíthető, de hogy ebben én magam is részt vehetek, álmomban sem gondoltam. Rendkívül fontos lépés előtt áll az emberiség, és megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek benne.

(...)

A cikket teljes terjedelmében az ELLE magazin 2017. január-februári számában olvashatjátok!

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett