Olvasnivaló

Önkéntesként Hillary kampányában

Hampuk Richard 2016. 12. 15.

A saját stábja sem számított arra, hogy Hillary Clinton elbukja az elnökválasztást. A kampányban számos aktivista vett részt, köztük cikkünk szerzője, aki a demokrata párt önkénteseként közvetlen közelről kísérhette figyelemmel az eseményeket.

hillary

Manhattan nyugati oldalán, a Hudson folyó partján gyűltek össze Hillary Clinton kampányszakemberei és önkéntesei, hogy együtt ünnepeljék a 45. amerikai elnök győzelmét. Több ezer embert vártak a hivatalos eseményre. A helyszínt hatalmas, homokkal teli dömperekkel vették körbe, hogy elzárják az oda vezető utcákat, ez is jelezte, hogy befolyásos embert várnak oda éjszaka. A konferencia- és kiállítóközpontba hosszas biztonsági ellenőrzés után tudtunk bejutni.

Úton a csapatba
Az Egyesült Államok választási kampányai nagyon nagy szerepet szánnak az önkéntes aktivisták munkájának. Az úgynevezett canvassing kampány az egyik leghatékonyabb módja az információgyűjtésnek és mozgósításnak. Ennek az a lényege, hogy az önkéntesek egy lista alapján végigjárják a szavazókat, bekopogtatnak hozzájuk, és megkérdezik szavazási hajlandóságukat. A kampányok fontos eleme, hogy az önkéntesekre nem úgy tekintenek, mint akik meggyőzik a választókat az elnökjelölt politikájával kapcsolatban. Ez a politikusok dolga. Az önkéntesek egyébként is nagyon különböző társadalmi rétegekből kerülhetnek ki. Nekik nem az a munkájuk, hogy ismerjék az Egyesült Államok pontos gazdasági mutatóit, ezért nem is tudnának hitelesen érvelni mondjuk egy egyetemi professzor kérdései hallatán. Az önkéntesek feladata, hogy begyűjtsék az információkat, vajon tervezi-e a választó, hogy elmegy szavazni, és ha igen, kit támogatna a voksával. Természetesen az aktivisták kapnak néhány kulcsüzenetet, hogy a bizonytalan szavazókat valamilyen irányba elmozdítsák. A hosszas agitálás és vitatkozás azonban egyszerűen tilos, ezzel csak az idő megy, és a módszer sem hatékony.
Én 2012-ben vehettem részt először a demokrata párt elnökjelöltjének kampányában. Ekkor Ohióban voltam önkéntes Barack Obama csapatában. Másfél évvel a választások előtt elkezdtem szervezni, hogy kijuthassak. Hónapokon keresztül kellett leveleznem különböző illetékesekkel, akik dönthettek arról, egy külföldi önkéntes csatlakozhat-e a kampányhoz. Végül jóváhagyták a jelentkezésemet, kerestek nekem egy önkéntes családot, és azt mondták, bármikor mehetek. Mivel a szálláson kívül minden költséget nekem kellett állnom, a tervezett másfél hónap helyett csak három héttel az urnazárás előtt érkeztem meg az Egyesül Államokba. Clevelandben egy nagyon kedves nyugdíjas házaspár várt a reptéren. Bonnie és Gary önkéntesként azt vállalták, hogy a városba érkező aktivistáknak szállást adnak. Külvárosi otthonukban kiváló körülményeket biztosítottak számomra ahhoz, hogy Barack Obama újraválasztási kampányára koncentrálhassak. Gary korábban a NASA mérnökeként dolgozott, így nagyon izgalmasakat beszélgettünk, Bonnie pedig – bár egyébként vegán módon étkeznek – szívesen főzött nekem csirkepaprikást.
Az idén már minden gyorsabban ment. Egyfelől ismertem a rendszert, másfelől a Hillary-kampány nem tett különbséget az amerikai állampolgárok és a külföldi önkéntesek között. Nem is nagyon válogathattak, hiszen a 2012-es Obama-kampány 2,2 millió önkénteséhez képest nekik jóval kevesebb ember állt rendelkezésükre. Nem jeleztem senkinek előre, hogy Magyarországról érkeztem, mert szerettem volna ugyanolyan feladatot kapni, mint bárki más az aktivisták közül.
(...)

A cikket teljes terjedelmében az ELLE magazin 2017. janurá-februári lapszámában olvashatjátok!

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett