Olvasnivaló

237 okunk van a szexre

Mörk Leonóra 2012. 06. 26.

Ugyan éppen egy porcikájuk sem kívánja, de le akarnak fogyni, bosszút akarnak állni hűtlen partnerükön vagy egyszerűen csak ki akarják kúrálni a fejfájásukat. A nők összesen 237 különböző okból hajlandók a szexre, állítja egy amerikai szerzőpáros.

237 okunk van a szexre

Utoljára valószínűleg kamaszkorunk naiv éveiben hisszük azt, hogy ágyba bújni valakivel kizárólag szerelemből lehet. Aztán gyűlni kezdenek az élményeink, és ha olyan szerteágazó tapasztalatokra nem is teszünk szert, mint a Miért szexelnek a nők? (Why Women Have Sex) című könyv szerzői, elég hamar átlátjuk, hogy a személyes vonzalom valóban csak egy a számtalan indíttatás közül. Cindy M. Meston klinikai pszichológus és David M. Buss evolúciós pszichológus, a University of Texas kutatói egészen pontosan 237 olyan okot gyűjtöttek össze, amely nemi életre ösztökéli a nőket. A két szakember több mint ezer alany kikérdezése után arra a következtetésre jutott, hogy a nők tőkeként használják a szexet, a legkülönfélébb igényeik kielégítésére. A motivációk a teljesen kézenfekvőtől a kimondottan gonoszig terjednek, a paletta olyan hihetetlenül széles, hogy a szerzőket magukat is meglepte.

Nem kisbabára vágynak, hanem élvezetre

A két pszichológus vizsgálódásainak egyik fő tanulsága az volt, hogy a nők a párnák között jellemzően nem kisbabára vagy érzelmi intimitásra vágynak, hanem élvezetre – magyarán ugyanarra, mint a férfiak. Az is kiderült, hogy a hódító attitűd sem csupán az egyik nem kiváltsága, a nők a férfiakhoz hasonló módon élvezik a vadászat izgalmát, és adott esetben kíméletlenül bánnak el a vetélytársnőikkel.

Azért jó hír, hogy a megkérdezett nők a szexuális motivációjukról árulkodó opciók közül azért a leggyakrabban azt jelölték be: „mert vonzódtam hozzá”. A Mestonék által összegyűjtött 237 variáció végső soron négy alapkategóriába sorolható: eredhet a szex fizikai vagy érzelmi okokból, bizonytalanságból, illetve nyereségvágyból.

Az első csoport teljesen világos, a szex hátterében fizikai vonzalom áll. Az illető férfiúnak gyönyörű szeme van, szoborszerű teste, vagy egyszerűen olyannak látszik, aki könnyedén eljuttatja partnernőjét a csúcsra. Ide sorolható az a magyarázat is, amit ugyancsak gyakran adtak a két pszichológus által megkérdezett nők: azért bújtak ágyba a szóban forgó úriemberrel, mert jó volt vele csókolózni. A szakértők szerint a csók mint a romantikus érzelmek jele az emberi kultúrák több mint 90 százalékában létezik. Élvezetességének tudományos magyarázatát az adja, hogy az ajkunkon jóval több érzőideg-végződés található, mint más testrészeinken, ám a nők nemcsak ezért szeretnek csókolózni. Számukra a testi érintkezésnek ez a formája kulcsfontosságú kísérleti módszer: ez alapján döntik el, továbblépnek-e a szóban forgó férfival a kapcsolat egy magasabb szintjére.

Terézanyuval az ágyban

Az érzelmi okokból eredő ágyba bújást olyan indokok jellemzik, mint a „fel akartam vidítani a páromat”, „köszönetet akartam mondani neki”, „mélyebb szintű kommunikációra vágytam”. De ide tartozik a női nemi életnek egy szintén nem ritka mozgatórugója, a „megesett a szívem rajta”. Erre a Terézanyu-féle szexre az ad magyarázatot, hogy a kislányokat gyerekkoruktól kezdve megértésre, együttérzésre, mások iránti érzékenységre nevelik. Felnőve aztán ők azok, akik levest főznek a betegeknek, ápolják az öregeket, és az ágyukba fogadják a magányosokat.

Ez utóbbi motiváció már átvezet a harmadik kategória, a bizonytalansági szex világába. Sok nő számára a szexuális élet arra jó, hogy felturbózza vele gyengélkedő önbizalmát, vagy ily módon vegye rá a társát arra, hogy több időt töltsenek együtt. Igen gyakori a kapcsolatvédő szex is, amelynek célja megakadályozni a férfit a félrelépésben.

Érdekes módon bár az idők megváltoztak, a pszichológusok tapasztalatai szerint még mindig sok feleség érzi úgy, házastársi kötelessége ingyen szexszel ellátni a férjét akkor is, ha ezt egy porcikája sem kívánja. Vannak, akiknél ez a meggyőződés vallásos hitükből ered, másoknál viszont annak az ősrégi társadalmi elvárásnak a továbbéléséből, hogy a férfi eltartja a családot, cserébe pedig az asszony neveli a gyerekeket, ellátja a háztartást, és kedvére tesz a férfinak az ágyban és azon kívül egyaránt. Ezek az üzenetek akkor is továbbadódnak nemzedékről nemzedékre, ha ma már a legtöbb nőnek megvan a maga önálló jövedelme.

Hidegen tálalt bosszú

És végül itt van a nyereségvágyból elkövetett szex, ahol a nyereséget vehetjük szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. A két pszichológusnak nyilatkozó alanyok között volt, aki jobb munkát és magasabb fizetést remélt az akciótól, más társadalmi emelkedést („népszerű akartam lenni”), megint más fogadásból tette, amit tett, de olyan nő is akadt, aki vetélytársa jól működő párkapcsolatát robbantotta fel ilyen módon. Meglepően sok nyilatkozóról derült ki, hogy a hancúrozást fogyókúrás célzattal műveli, az átlagos nemi érintkezés ugyanis az aktivitás intenzitásától függően 100-250 kalóriát használ fel.

A nyereségvágy-kategória éllovasa azonban egyértelműen a bosszúból elkövetett nemi élet. A nők hihetetlenek: ha megtudják, hogy a férjük félrelépett, akár évekig is képesek várni, amíg megfelelő alkalmat találnak rá, hogy hűtlen párjukat megcsalják mondjuk annak a legjobb barátjával. Valószínűleg bosszúszomjas asszonyok alkották meg azt a közmondást, hogy a bosszú olyan étel, amely hidegen tálalva a legjobb.

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett