Olvasnivaló

Divat lett a paleolit életmód

2012. 03. 21.

Liz Hurley, Megan Fox, Uma Thurman – egyre több sztár próbálja ki a paleolit diétát Hollywoodban, hogy kívülről-belülről egészségesebbé váljanak! De mégis miből áll ez a furcsa nevű étrend?

Divat lett a paleolit életmód

Liz Hurley, Megan Fox, Uma Thurman – egyre több sztár próbálja ki a paleolit diétát Hollywoodban, hogy kívülről-belülről egészségesebbé váljanak! De mégis miből áll ez a furcsa nevű étrend?

Kicsiny hazánkban elsősorban Szendi Gábor pszichológus Paleolit táplálkozás című könyvének megjelenése után terjedt el a híre ennek az életmódnak, amely egyszerre számít újnak és réginek. Új, mert csak néhány éve került közszemlére (bár régebben is voltak képviselői: maga az étrend a hetvenes években lett először papírra vetve); régi, mert egészen az ősemberi étkezésig vezeti vissza alapjait – ahogyan arra az étrend elnevezéséből is következtethetünk. Rajtunk kívül szerte a világban hódított már, és olyan híveket szerzett magának, mint Jason Statham, Megan Fox, Tom Jones vagy Liz Hurley. Úgyhogy már csak azért is érdemes kissé közelebbről megvizsgálni a „paleóságot”, hogy kiderüljön: egy újabb celebdivatú fogyókúráról van csak szó, vagy valami többről?

A paleolit életmód alapelve, hogy úgy egyen az ember, ahogyan őseink tették azt réges-régen – azaz liszt, cukor és tejtermékek helyett húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök és magvak dominálják asztalainkat. Szendi Gábor azzal indokolja az átállás szükségességét, hogy az emberi faj (és gyomor) a gabonát csak 10 ezer év óta ismeri, és ezért nem alkalmazkodott hozzá kellő mértékben a szervezetünk. Többek között ennek is tudja be napjaink leggyakoribb civilizációs betegségeit, mint például a depressziót és a stresszt. Külföldön érdekes módon nem hangoztatják annyira ezeket az ok-okozati összefüggéseket, ott inkább a paleolit étrend élettani hatásaira helyezik a hangsúlyt, mint a súlyvesztés vagy az energiaszint-növekedés.

Nagy kérdés szokott lenni mindenkiben, hogy a paleolit étrend valójában fogyókúra vagy életmód-váltás? Nyilván használható erre is, arra is (Tom Jones például egyértelműen súlyvesztésre használta tavaly), és az is biztos, hogy fogyókúraként jóval inkább „eladhatóvá” válik maga a fogalom. Mindezek ellenére számos jel mutat afelé, hogy a paleolit étrend sokkal inkább igényel életmódváltást, mint bármi mást – elsősorban egészségügyi előnyei vannak, a fogyás „csak” másodlagos értékkel bír, és az étrendben sehol sincsenek kőbe vésett adatok (mint hogy például hányszor ehet valaki egy nap; az életmód hívei szerint bármikor lehet nassolni valami finomat, hiszen őseink sem tartották magukat a reggel-délben-este triumvirátushoz).

Természetesen ennek az életmódnak is vannak „félkövetői”, akik nem mindenben tartják magukat az adott irányelvekhez – a sztárok közül ilyennek mondhatnánk Angelina Jolie-t vagy Zooey Deschanelt is, akik elsősorban gluténmentes ételeket fogyasztanak, ám a tejtermékeket nem zárják ki életükből. De éppen ez a szép a paleolit diétában: elfogadja azt, hogy mindenki más, és más értékek vonatkozhatnak egyesekre, mint társaikra. Ha tehát csak a tejtermékeket iktatjuk ki életünkből, vagy esetleg a cukrot pótolnánk ki ezentúl gyümölcscukorral vagy xilittel, ne búsuljunk: ettől még mi is ugyanúgy ősemberek vagyunk, mint a szigorú paleósok! Úgyhogy nincs is mire várni, irány a piac…

Szöveg: Almássy Noémi

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett