Olvasnivaló

Hús és zöldség felsőfokon

2012. 03. 05.

Minden évnek megvannak a maga diéta-divatjai, ám akadnak olyan evéstrendek, amelyek sosem múlnak el. Orvos, dietetikus és jóbarát egyaránt megmondhatja, hogy minél több zöldséget eszünk – különösen így tavasz indulásakor – annál jobban leszünk! Aki pedig húsimádó, szintén örülni fog receptjeinknek – elő hát a vágódeszkával!

Hús és zöldség felsőfokon

Minden évnek megvannak a maga diéta-divatjai, ám akadnak olyan evéstrendek, amelyek sosem múlnak el. Orvos, dietetikus és jóbarát egyaránt megmondhatja, hogy minél több zöldséget eszünk – különösen így tavasz indulásakor – annál jobban leszünk! Aki pedig húsimádó, szintén örülni fog receptjeinknek – elő hát a vágódeszkával!

Zöldborsós articsókakosár

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg zöldborsó

3 póréhagyma

2 fej articsóka

2 tojás

4 bazsalikomlevél

1 kanál reszelt parmezán

1 citrom leve

2 kanál extraszűz olívaolaj

Vágjuk le a póréhagymák zöld szárát és a gyökerét, és főzzük őket egészben 5 percig. Szűrjük le, szedjük le a külső leveleit. Ezeket tartsuk meg, a belső részét pedig arpítsuk fel. Tisztítsuk meg az erticsókát: szedjük le a kemény leveleit, a többit vágjuk fel vékonyra. Áztassuk be 20 percre citrommal savanyított hideg vízbe. Olívaolajon pirítsuk meg a póréhagymát, a zöldborsót és az articsókát, majd lassú tűzön főzzük még 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy merőkanálnyi langyos vizet, és folytassuk a főzést, amíg a víz elpárolog. Végül ízesítsük felaprított bazsalikommal. Egy tálkában verjük föl a tojást egy csipetnyi sóval és a parmezánnal. Béleljünk ki 4 sütőformát a félrerakott póréhagyma-levéllel, oszlassuk el rajta a zöldséget és a tojásos keveréket. Toljuk 180 fokos sütőbe 20 percre. Ízletesebbé tehetjük a fogást, ha pirítunk 5 dkg kockákra vágott füstölt szalonnát, és aztán tesszük bele a zöldséget.

Húsgombócok csípős mártásban

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg darált borjúhús

25 dkg darát sertéshús

15 dkg ánizskaporral ízesített kolbász

5 dkg kenyér tejben áztatva

1 tojás 5 dkg reszelt parmezán

½ citrom lereszelt héja

1 szál petrezselyem

20 dkg paradicsompüré

1 kiskanál sűrített paradicsompüré

1 gerezd fokhagyma

2 lereszelt csípős paprika

2 kanál extraszűz olívaolaj

Öntsük össze egy tálba a kétféle húst, a tojást, a citromhéjat, a beáztatott kenyeret, a felaprított petrezselymet, a parmezánt. Sózzuk meg, és gyúrjuk jól össze. Formáljunk nagyobb cseresznye nagyságú gombócokat, és tegyük félre hideg helyre. Dinszteljük meg a fokhagymát egy kis olajon a csípős paprikával. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a pürét és fél pohár langyos vizet. Főzzük 10 percig. Tegyük bele a húsgombócokat, sózzuk meg. Fedjük le, és főzzük tovább még 20 percig, időnként megkeverve. (Jó tanács: a darált hús nagyon hamar tönkremegy, mert ideális környezetet jelent a baktériumok számára. Ezért vásárlás után 1-2 napon belül használjuk föl.) Még több ízletes receptért lapozzuk fel az Elle magazin márciusi lapszámát!

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett