Olvasnivaló

Karafiáth Orsolya szerelmesfilmjei

2011. 03. 23.

Ha jobban belegondol az ember, egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbb filmalkotás valamilyen szenvedélyről szól és azon belül is az egyik legkedveltebb téma a szerelem. A mozi története tele van szerelmes alkotásokkal, amelyek közül egyesek kiemelkednek és egész korszakokat határoznak meg...

Karafiáth Orsolya szerelmesfilmjei

Ha jobban belegondol az ember, egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbb filmalkotás valamilyen szenvedélyről szól és azon belül is az egyik legkedveltebb téma a szerelem. A mozi története tele van szerelmes alkotásokkal, amelyek közül egyesek kiemelkednek és egész korszakokat határoznak meg. Karafiáth Orsolya, aki maga is szenvedélyes szerelmes, az Elle márciusi számában sorra veszi és kommentálja ezeket az alkotásokat.

„A dán dogma-királynő, Susanne Bier Hogy szeretsz? alkotása azt kérdezi: mennyit ér a szerelmünk, mit vállalunk érte? Kitart-e akkor, ha a másik lebénultan, örökre az ágyhoz kötötten élhet csak tovább? A csavar itt nagyon durva: a balesetet szenvedett férfi menyasszonya a kezelőorvosba zuhan bele, aki viszont a balesetet okozó asszony férje. Tehát itt is csupa tiltás, csupa tabu árnyékában csapnak össze a szenvedélyek. ”Akkor is vállaltam volna, ha tudom, hogy ez a vége” – mondja a szakításnál az orvos. Mi pedig könnyezve siratjuk a tragédiából szárba szökkent románcot, és persze mindenkit sajnálunk, mert mindenki nagyon-nagyon mélyen sérült a történet közben, de egyben siratjuk ezt a lehetetlen szerelmet is, aminek kezdete nem is, hanem eleve csak végzete lehetett. Egyik kedvenc filmem, mert igazat mond a szerelemről és a szenvedélyről, mégpedig úgy, ahogyan csak nagyon kevesen tudnak.

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett