Szépség

A napozás szabályai

2012. 06. 04.

A napsugarak károsíthatják bőrünket, ha nem tartjuk be a szükséges óvintézkedéseket. Ne hagyjuk!

A napozás szabályai

Nyaralás előtt

Az utazás előtt pár héttel kezdjünk el használni antioxidáns bőrápolókat. Ezek megerősítik a bőr védelmi rendszerét a szabadgyökökkel szemben, melyek az UVA-sugarak hatására termelődnek a bőrben. A szabadgyökök nemcsak a bőr idő előtti öregedését okozzák, de a kóros elváltozásokért is felelősek. Használjunk intenzív hidratáló termékeket, hogy feltöltsük a bőr vízháztartását, hiszen napozás hatására a bőr kiszárad, dehidratált lesz. A barnulást és a védelmet segíti még, ha nyaralás előtt napozóvitamint szedünk, ami már önmagában is barnítja a bőrt, de napozás mellett még tartósabb és mélyebb barna szín érhető el segítségével, úgy, hogy közben megakadályozza a leégést. Hatóanyagai aktívan közreműködnek a bőr barnulási folyamatának felgyorsításában, és a természetes, hosszan tartó bőrszín elérésében. Ilyen az egyszerű béta-karotin tabletta vagy a népszerű Imedeen® vagy Beta-Solar®. A természetes antioxidánsokat tartalmazó Vision Nature Tan kapszulák szedését azonban már a nyaralás előtt két hónappal el kell kezdeni, ahhoz, hogy minden összetevője kifejtse hatékonyságát.

A radírozás serkenti a sejtmegújulási folyamatot, ezáltal egészségesebb bőr képződik, és mivel eltávolítja az elhalt hámsejteket, egyenletesen, foltmentesen barnulhatunk. Heti 1-2 alkalommal használjunk arc- és testradírt, és ne feledkezzünk meg a nyakunkról és a dekoltázsunkról sem: ezekre a területekre arcradírt használjunk. A könyök és térd felülete sokkal több elhalt hámsejtet tartalmaz, ezért ezekre a részekre fordítsunk extra figyelmet. A radírt nedves bőrre vigyük fel ,és körkörös mozdulatokkal alaposan masszírozzuk át arcunkat és testünket.

 

A strandon

Minél világosabb a bőrünk és minél melegebb az éghajlat, ahol a vakációnkat töltjük, annál magasabb faktorszámú napozókészítményeket csomagoljunk a bőröndünkbe. Mit jelent a faktorszám? A bőr természetes védelmének valahányszorosát, vagyis ha tegyük fel, hogy tíz percet tudunk a napon eltölteni mindenféle védelem nélkül úgy, hogy ne égjünk le, akkor ha 30 faktoros naptejet választunk, 30x10 percig, azaz öt óra hosszán át maximális védelmet biztosíthatunk magunknak. Természetesen ha vízbe megyünk, újra be kell kennünk magunkat. A maximális védelem függ a felvitel módjától is: napozás előtt fél órával, egyenletesen, minimum 2 mm vastagon kell bekennünk minden porcikánkat ahhoz, hogy tökéletesen védve legyünk a káros napsugaraktól. Ez kb. azt jelenti, hogy az arcunkon egy teáskanálnyi, a testünkön pedig egy feles pohárnyi mennyiséget kell eloszlatnunk. Ne feledjük, hogy a 11 és 3 óra közötti időszak a legveszélyesebb, ezért ebben az időben inkább válasszuk a biztonságot adó árnyékot, mintsem a tűző napot.

Napozás után használjunk napozás utáni készítményt. Ez nemcsak pótolja a bőr elvesztett nedvességtartalmát és nyugtatja, hűsíti a bőrt, de az igazán jó minőségűek tartósítják a barnaságot, és legfőképpen gátolják a szabadgyökképződést, aminek a veszélye napozás után még órákig fennáll. Ha megtörtént a leégés, tiszta aloe vera géllel kenjük be a megpirult területet. Régi házi praktika a tejföl is, ami bár nem túl gusztusos, de ha nem vittünk magunkkal más gyógyírt, az is kiválóan hűsít, és enyhíti a leégéstől keletkezett gyulladást.

Egyre több nőt érint a pigmentfoltok, májfoltok kialakulása, ezért különösen fontos, hogy ha bármilyen gyógyszert rendszeresen szedünk (különösen, ha hormontartalmú), győződjünk meg arról, hogy nincs-e fényérzékenyítő hatása, tehát a szedése mellett megengedett-e a napozás. Kozmetikai termékek hatására is alakulhatnak ki pigmentfoltok. Ilyenek az AHA- vagy gyümölcssavat tartalmazó készítmények, melyek alkalmazását tavasztól őszig kerülni kell. A különböző bőrgyógyászati beavatkozások is okozhatnak fényérzékenységet, ezért ha nyaralás előtt ilyenre adnánk a fejünket, bőrgyógyászunktól mindenképpen érdeklődjünk a mellékhatások felől.

 

Nyaralás után

Naponta kétszer használjunk intenzíven hidratáló arc- és testápolót, ezzel sokáig megőrizhetjük barnaságunkat, és elkerülhetjük a lehámlást. A mélyen dekoltált ruhákból, miniszoknyából kivillanó lebarnult bőr még szebb, ha enyhén fényes: ezt testápoló olajjal érhetjük el. A vállakat, dekoltázst egy kis selyemfényű bronzosító púderrel varázsolhatjuk még vonzóbbá. Ha igazán tartósítani szeretnénk barnaságunkat, válasszunk önbarnító testápolót, amivel ellensúlyozhatjuk a bőr fokozatos fakulását, így akár őszig is megtarthatjuk napsütötte színünket.

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett