Norvég minta Budapesten

Budán, hatalmas fák között áll az a ház, amelyben Tóth Tímea enteriőrstylist él családjával. A belső terek kialakítása a megnyugtató harmónia és az időtálló szépség megteremtésének tökéletes iskolapédája.

2012.09.25. 11:41
Katt a galériára!
11 fotó

Norvég minta Budapesten

1 of 11
2 of 11
3 of 11
4 of 11
5 of 11
6 of 11
7 of 11
8 of 11
9 of 11
10 of 11
11 of 11

  2 of 11
Norvég minta Budapesten

A legfontosabb darab a balatonfelvidéki hentesasztal, ami lerakóasztalként jól funkcionál.

  3 of 11
Norvég minta Budapesten

A konyhabútor és az asztal saját tervezés nyomán valósult meg. A frontok, a polcok és az asztal elkészítéséhez is tömör tölgy hajópadlót használtak, a fogantyúkat rézművessel gyártattak le. A corianból készült pult a szabványoktól eltérően 80 cm mély, ami így még több munkafelületet jelent. A nagy kamraszekrény nemcsak tároló, hanem gépeket is rejt, amiket nem kell elővenni, hanem használhatók a szekrényben is. Az étkező feletti lámpa a Möbelkunstból való, marhahólyag az anyaga, ami nagyon meleg és kellemes fényt ad. Az étkező székei klasszikus, kávéházi Thonet-székek, illetve Jean Prouvé Standard nevű széke.

  4 of 11
Norvég minta Budapesten

Klasszikus fekete-fehér metrócsempe velencei tükörrel és erdélyi kenyeres asztal tömör gyümölcsfából. Mély fiókja jól használható.

  5 of 11
Norvég minta Budapesten

A két fiú birodalma, a szülők által saját kezűleg épített ágy tele van tárolóval és egy vendégággyal, ami maradék pallókból és deszkákból készült a holland Piet Hein Eek cég termékeinek mintájára. A képet a falon Orosz Richárd készítette.

  6 of 11
Norvég minta Budapesten

A kandalló kéményét sötét metálfestékkel emelték ki, és építettek mellé egy padkát. A régi hintaszékhez tartozhatott párna is, de a szerkezete annyira tetszett Tímeának, hogy nem takarta le, és így is nagyon kényelmes ülőhely. A párnák huzatát afrikai pálmalevélből szőtték, a Kilimben kaphatók.

  7 of 11
Norvég minta Budapesten


  8 of 11
Norvég minta Budapesten

A tetőszerkezet fehér festést kapott, és az egész padlásteret egy térben hagyták, a helyiségeket dobozokként képzelték el, hogy a felső rész koherens egységet képezzen. A fürdőszobát lehet csak tolóajtóval leválasztani a térből, de nagy nyílást hagytak rajta, hogy élvezhessék az Antonio Lupi kád látványát. A kádból a kandallóra lehet látni, ami szintén fontos kiindulás volt a tervezésnél. A fürdőszobát a házaspár közösen burkolta le süttői mészkővel. A fürdőszoba dobozát kívülről fehérre festett fenyővel burkolták, így megmarad az egység a tetővel. Ehhez a ház régi bontott parkettáját használták fel úgy, hogy fehér olajjal lekenték.

  9 of 11
Norvég minta Budapesten

A fenti dolgozóban függő nagy kép a Roombában kapható szénrajz, Caravaggio egy művének másolata. A szék Jean Prouvé tervezése. Az asztal az Ikeában kapható, a lámpa pedig a Roombában.

  10 of 11
Norvég minta Budapesten

A nappaliban a megunt kanapékat régi, kézi szövésű len takarókkal fedték le, a szőnyeg egy marokkói Beni Ouarain darab, ami most itthon a Kilimben kapható. „A szőnyeg mintájának geometriája, de mégis szabálytalansága fogott meg, és persze az, hogy 100% gyapjú. Biztos, hogy örök darab, mert mindennel kombinálható – mondja Tímea. – Régi álmom a csillár, Verner Panton tervezte, finom kagylólapocskákból áll. Szintén ikonikus elem, a Roombában vásároltuk.“ Az asztal az Artkraftból származik, lábazata egy sebváltóból készült és egy gyönyörűen kopott kábeldob maga az asztallap. A függöny anyaga 100% len.

  11 of 11
Norvég minta Budapesten

A nappali egy része dolgozóként funkcionál. Szintén hentesasztal Tímea íróasztala, a hátsó fal festése fatörzs jellegű. Agyagot vittek fel első rétegként, amire festék és arany csillám került. Tímea egyik kedves bútordarabja a fejőszék, ami egyébként nemcsak szép, de kényelmes is. A medicinlabdák az Artkraftból származnak.

„Először az utcába szerettünk bele, mindig arra bicikliztünk. Szinte az erdőben vagyunk, közel a természethez, a város mégis elérhető távolságban van“ – mesél Tímea a kezdetekről, arról, hogy miért választották a környéket, később pedig az 1979-ben épült, kívülről inkább jellegtelen, mostanra már háromszintessé alakított, sátortetős házat. „Ahogy beléptünk az utcaszinten, azonnal beleszerettünk a fák látványába, és láttuk, hogy viszonylag kis átalakítással számunkra megfelelő otthont tudunk itt teremteni“ – mesélik a tulajdonosok. A felújítás fokozatosan zajlott, így volt elég idő elképzeléseik megvalósítására. A belső terek minden apró részletét együtt találta ki a házaspár, a kifinomult stílus, a színek tökéletes összhangja és a designdarabok jelenléte inkább Tímea egyéniségére utalnak. „A férjem Norvégiában nőtt fel, a nagyobbik fiam ott született, több évet éltünk kint, az ottani tárgykultúra, a környezettudatosság, a hosszú távra tervezés, mind-mind hatással voltak a gondolkodásunkra. Talán ez az, ami a leginkább meghatározta a terek kialakítását a házban“ – magyarázza Tímea, akinek munkáit nemcsak a magyar Elle Dekor oldalain láthattuk viszont: a norvég testvérlap enteriőrtervező pályázatán is második helyezést ért el. A kifinomult végeredményhez vezető legfontosabb irányelvek Tímea elmondása szerint a következők: viszonylag kevés, visszafogott szín használata, főként a fehér, a szürkék, a bézsek egyeduralma kevés karakteres színnel kombinálva, a régi, kopott tárgyak új életre keltése, sok kézműves tárgy és naturális felületek alkalmazása. „A bútorokat és a kiegészítőket külföldi és itthoni utazások, munkák során piacokon, vásárokon szereztem be, a design darabok, például a kád és néhány szék megvásárlásával pedig régi vágyaim költöztek hozzánk. Imádom a funkcionális népi darabokat is, mert hasonlóság van a jó design és ezek között. Mindkettő az egyszerűségre és a funkcionalitásra törekszik – mondja Tímea, és a következőképpen fogalmazza meg frappánsan értékrendje lényegét: – Nincs szükségem motoros redőnyre, és a burkolatot is inkább mi raktuk le a két kezünkkel, de egy Jean Prouvé székről nehezen tudnék lemondani.“

 

Fotó: Barbay Csaba/Flashback Photo

Stylist: Tóth Tímea

design Jean Prouvé lakás Norvégia

Még több
Kultúra