Arcok

Mit rejt a skót szoknya?

Lami Juli 2012. 06. 10.

Bárhol megjelenik, rögtön szóba kerülnek a kockák is. Vagy azért, mert skót létére mindenki a skótszoknyával nyaggatja, vagy azért, mert a 300 című főszerepe kedvéért magára gyúrt nem is hat-, hanem nyolcrekeszes kockahasat nemcsak a nők képtelenek elfelejteni. Az Elle Man elgondolkodott ezen.

"Lehet, hogy én vagyok a legkúlabb, a legszexibb és a legviccesebb" – mondta egyszer egy interjúban, majd rögtön hozzátette, hogy csak viccel. Hiszen tényleg lehet, hogy ő a legviccesebb. Mindenesetre saját bevallása szerint Skóciában, ahol született és ahol felnőtt, ő csak egy átlagférfi. "Csak Amerikában tűnök erős, maszkulin férfinak" – állítja, és ezzel nyilván skóciai körutazások gondolatát ülteti el nők ezreinek agyában. Eredetileg jogásznak tanult, el is végezte a jogi egyetemet, sőt dolgozott is jogászként, mielőtt hátat fordított a bíróságnak és a színpadra lépett. Jelenleg London, Los Angeles és New York között ingázik, de azért hazájában is meg-megfordul. "Amikor otthon vagyok karácsonykor, anyám mindig nyaggat, hogy mosogassak el, pakoljam el az edényeket, satöbbi. 'De én filmsztár vagyok, nem csinálhatok ilyesmit' – mondom neki ilyenkor." Butler büszke skót gyökereire, és imádja a hazáját. Olyannyira, hogy még mindig nem mászik falra, ha a skót szoknyáról faggatják. Sőt, nem zárkózik el a nyilvános viseléstől sem, természetesen a hagyományoknak megfelelően nem is hord alatta semmit. "Általában mindig valami katasztrófa születik, amikor skót szoknyában vagyok. Legutóbb például a nővérem esküvőjén viseltem, és a templomban arra lettem figyelmes, hogy anyám nagyon mutogat, folyamatosan összezárja a tenyerét. Azt hittem, arra utal, hogy nem tartottam a kezem ima pózban, ezért gyorsan én is összezártam az enyémet. De csak nem hagyta abba. Kicsit később rájöttem, hogy azt mutogatja, zárjam össze a lábam, mert a szemben ülők mind többet látnak belőlem, mint amennyi egy templomban ildomos."

Butler igazán sokoldalú színész. Első igazán nagy szerepét az Attila, a hun című filmben kapta, de híres még Magyarországon sem ezzel lett. A testépítést a 2003-as Tomb Raiderben kezdte meg, szenvedélyes és romantikus oldalát pedig Az Operaház fantomja filmváltozatában ismerhettük meg. Butler alapvetően nem képzett énekes, bár a jogi egyetemi évek alatt énekelt egy rockbandában, de a szereplőválogatáson olyan őszinte és szenvedélyes volt, hogy bátran adták neki a fantom szerepét. "Végre egy rockos hang, amilyennek mindig szerettem volna hallani a fantomot" – mondta utólag Andrew Lloyd Webber, a musical zeneszerzője. Később romantikus, és nem mellesleg rockénekesi oldaláról is bemutatkozott a P.S. I love you című filmben, majd A csúf igazságban bebizonyította, hogy egy romantikus komédiába is belefér a szexista rosszfiú, akinek senki nem tud ellenállni. Butler híresen kedves és közvetlen színész, aki mindig szentel elég időt a rajongóknak, figyelmes és vicces figura, aki mindenkivel kedves.

Pierce Brosnan nyugalmazása után felmerült, hogy ő lesz a következő James Bond, de végül ez csak pletkya maradt. Butler annyira sokoldalú és ezerarcú, hogy talán nem is lenne alkalmas arra, hogy több filmen át egyetlen karaktert játsszon. Minden filmjében más, egyszer azt hisszük, arra született, hogy musicaleket énekeljen, másszor el sem tudjuk képzelni más szerepben, mint a Törvénytisztelő polgár igazságosztójának karakterében, de a 300 után is nehéz volt azt gondolni, hogy a P.S I love you-ban minden szerelmes szavát elhisszük majd. Színészi játékát saját bevallása szerint a macsósabb dolgok inspirálják, például az olyan klasszikusok, mint a Buch Cassidy és a Sundance kölyök. Sosem néz meg egy filmet többször, de az Apokalipszis most-ot mégis 17-szer látta. Az összes általa játszott karaktere közül a Fantomot érezte magához a legközelebb, több interjúban elmondta, hogy a fantom magányossága a lelke legmélyére hatott. Menedzsere szerint azonban Guy Richie Rockendrolla című filmjében hasonlít leginkább önmagára. "Mintha másfél órát töltöttem volna a társaságodban" – vallotta be neki a menedzser. Ha ez igaz, és megnézzük a filmet, bennünk sem marad kétség afelől, hogy Gerard Butler fantasztikus társaság lehet a valóságban.

Ami a karrierjét illeti, jelenleg három filmje áll utómunka alatt, és újabb négy produkció előkészítése van folyamatban, melyben szerepelni fog. Íme egy skót, akinél manapság talán csak a whisky népszerűbb. Egyelőre.

 

A cikk teljes változatát az Elle Man tavaszi számában olvashatják.

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett