Világ

Mellek a Wall Street ellen

2012. 05. 29.

A Femenek mozgalmával tele van a média: ki tudná eldönteni, hogy ezek a fiatal nők tiszteletreméltók, mert merészen kiállnak az igazságtalanságok ellen vagy csak művészkedő performerek?


Mellek a Wall Street ellen

Egy harcos nőkből álló ukrán csoport két éve áll ki határozottan a szexizmus, a patriarchátus, a férfiuralom és a prostitúció ellen. Tüntetnek nemcsak Ukrajnában, hanem külföldön is, minisztériumok előtt, hivatalok küszöbén, de még Párizsban is, a Vosges téren, Dominique Strauss-Kahn lakása előtt. Üzenetük természetesen sokkal kisebb nyilvánosságot és hangsúlyt kapna, ha nem lenne egy sajátos eszközük, amit mindig bevetnek: a meztelenség. Ezek a nők, akik legtöbbjének egyébként tökéletes modell-alakja van, a legfogcsikorgatóbb hidegben is kiállnak meztelenül, a hóban fetrengenek, hogy a kicsit ideges rendfenntartó erők elől meneküljenek... és tele van velük a sajtó. Nincs egy magazin, nincs egy tévétársaság, amelyik ne rohanna tudósítani a megjelenéseikről. A Femen csoport jelenség.

A 24 éves, rendkívül kecses Szása Sevcsenko modellként szembesült a biznisz rejtett oldalával is: a prostitúcióval. Felháborodásában Anna Hutsolhoz csapódott, aki később a Femen fő ideológusa lett, és az életük megváltozott. „Eleinte, 2008-ban leginkább azért találkozgattunk, hogy csokoládét majszoljunk – meséli. – Borozgattunk is. Aztán elkezdtük osztogatni a csokoládét meg a bort az utcán, fejünkön virágkoszorúval. Rózsaszín lufikat is osztogattunk. De ez nem változatott meg semmit. Az egyik akció során, 2010. augusztus 24-én a csapatból ketten, Xenia és Julia levették a felsőjüket. A következő alkalommal már mindannyian levetkőztünk.“

Miután felvették a Femen nevet, ami egyébként semmit nem jelent, de oroszul majdnem úgy hangzik, mint az, hogy „Fúj, férfiak!“, és megtalálták az akcióik módját is, a céljaik is megsokszorozódtak. Tüntettek egy múzeumban, ahol egy Ukrajna című fotó Courbet: A világ eredete című képét plagizálja, ami széttárt női combot ábrázol, mindazzal, ami közötte van. Ennek megfelelően bugyiban, felső nélkül, széttárt lábakkal ültek le a kép elé. „Ma már nem hivatkozunk rá, de akkor a kép iróniája, amivel az ország helyzetét ábrázolta, nem jutott el hozzánk.“ Aztán a kijevi állatkertben tiltakoztak az anakonda és még néhány szőrmés állat meggyilkolása ellen, akiket a kapzsi reklámozók lenyírtak. Aztán voltak akcióik gyakorlatilag Ukrajna egész területén, Oroszországban, de aztán Fehéroroszországban fordult rosszra a tréfa sora. „Nem mértük fel a kockázatokat – állapítja meg a 21 éves Inna Sevcsenko, a csoport arca. – A helyi KGB fogdmegjei elvittek minket egy erdőbe, megvertek, halálosan megfenyegettek, és meztelenül otthagytak minket a farkasordító hidegben.“ Inna szőke hajhosszabbítással rejtette el a belarusz elnök emberei által késsel levágott és zöldre festett haját. Láthatólag sokkolta a dolog, de csak még határozottabbá tette.

Nehéz megítélni, hogy helyesen cselekszenek-e. Azt mondják, hogy egy ukrán újságírót, akit a hatalom megfenyegetett, végül nekik köszönhetően hagynak békén. De az, hogy egy hatalmas ukrán zászlót teítettek a Gazprom moszkvai székháázára (toplessben, –28 fokban), hogy tiltakozzanak az elképesztő árak ellen, amit Ukrajna Oroszországnak fizet, nem csökkentette az árakat egy kopejkával sem.

A 24 éves Xenia Sacsko egyébként ikonokat fest. Ő a csoport művésze, ő végzi az utols simításokat a szlogeneken, ő festi meg a táblákat és a társai testére is a szövegeket.

Anna Hutsol (27 éves) a Kupidon presszóban fogad: ez a munkahelye, saját asztala van itt internet-csatlakozással. Ő a csoport esze. Asztalánál szervezi a Femen programjait, ami egyébként elég komplikált. Repülőjegyet foglal, és mindenekelőtt próbálja rendezgetni a külföldi sajtó mérhetetlen érdeklődését. Számítógépével biztosítja a gerillamarketinget, amin minden Femen-akció nyugszik. Az akciók menete, hogy 3-4 lány beront egy helyre vagy egy eseményre, levetkőzik, és a lehető legtovább kitart, mielőtt néhány erős kar el nem távolítja őkat e helyszínről. Valaki az egészet lefilmezi, majd a lehető leghamarabb szétszórja a világhálón. Ezzel az akció világméretűvé válik. A hógolyó-effektusnak köszönhetően pedig mindig sikernek tűnik. A mediatizáció egy dolog, de valójában ezek a dolgok továbbra is léteznek. A szexizmus, a prostitúció, Oroszország fenyegetettsége, a világméretű válság: mindez van, és csak erősödni látszik. Mellek a Wall Street ellen – egyenlőtlen a harc.

A vörös hajú Anna a csoportban az értelmiségi – egyébként ő már nem vetkőzik. A szép Szása a kedves modell. Inna a harcos, a szervező, és ő nevelei ki az újonnan érkezőket, mint például Anna Mogilat. Ami Xeniát illeti, ő folyamatosan zsezseg. Tatjána Zacerkovnaja eddig csak egy akcióban vett részt. Ő 21 éves, tanuló, és ő az egyetlen Femen-tag, aki a barátjával, egy informatikussal jelenik meg, és elismeri: motivációja, hogy utazhasson. A Femennek köszönhetően bejárja Európát. Nyáron persze szórakoztatóbb, mint télen, hiszen a topless időjárástól függetlenül kötelező.

„Akcióink három alapvető ponton nyugszanak – magyarázza Xenia Sacsko kissé lepukkant művészlakásában, ahol egyfajta kommunában él többekkel. – Mellet mutatunk, amivel azt üzenjük a férfiaknak: azt akarjátok, hogy a rendelkezésetekre álljunk, és akkor legyünk meztelenek, amikor ti akarjátok, de mi másképp döntünk. A második a virágkoszorú a fejünkön, ami a tradicionális Ukrajnára utal, és egy ironikus kikacsintás a nacionalista propaganda felé. A hrmadik a felemelt kar. Amikor az állatokat náluk nagyobb ragadozó támadja meg, felemelik a mellső lábukat, hogy erősebbnek tűnjenek. Mi, nők ugyanezt csináljuk a férfiakkal, a mi ragadozóinkkal szemben.“ Ehhez jön még néhány szabály, például, hogy az akciók alatt és a fotókon soha nem mosolyoghatnak. És hogy szépek legyenek. Anna Hutsol elmondja: „előfordul, hogy a lányok felszednek 1-2 kilót, és nem akarnak tüntetni.“ A képeken látszik, hogy van egy kivétel: Szása Nyemsinova. Ő a Femen utolsó belépője, és magára vállalta a csoport csúnya lányának a hálátlan szerepét. Kicsit idősebb is a többieknél, 30 éves,és Julija Timosenko pártjának kiábrándult harcosaként csatlakozott a csoporthoz. Ő nem az a modellalkat. Meghiúsítja hát a gondolatot, miszerint abszolút ragyogónak kell lenni ahhoz, hogy Femen-aktivista legyen valaki. Hacsak nem erősíti inkább, azzal, hogy kiemeli a többiek különös szépségét. Erre Anna és Inna válaszol, mintegy szlogenként ismételve: „Ha egy nő igaz ügyért áll ki, az megszépíti.“

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett