Living

A száztornyú Prága

Molnár Katinka 2012. 09. 16.

Kicsit olyan, mint Budapest – igazi kis ékszerdoboz nem csak száz toronnyal, de rengeteg villamossal és egyirányú utcával.


 
A Petrin kilátó

A Petrin kilátó

Prága belvárosa hemzseg a látogatóktól, de a zsúfoltságot mégis csak az Óváros téren, a minden egész órakor bemutatott órajáték idején lehet érezni, amikor tényleg őrületes tömeg gyűlik össze a torony előtt. Villamossal minden nevezetességet könnyen el tudunk érni, de autózni a belvárosban meg se próbáljuk: rosszabb, mint Budapest.

A városnak tényleg rengeteg tornya van, és nagyon sokba fel is lehet menni, csak győzzük a lépcsőket. Felmehetünk például a várnegyed egyik jelképének, a Szent Vitus székesegyháznak a tetejére, a Károly-híd óváros felőli tornyába, az Óratoronyba, a Lőportoronyba az Óváros határánál, a vár lőportornyába, hogy csak a legismertebbeket említsem. És akkor ott van még a Petrin-torony, ami a párizsi Eiffel-torony mása, a tetejéről pedig az egész várost be lehet látni. A 60 méter magas kilátóba a sportosabbak lépcsőn, a kényelmesebbek lifttel mehetnek fel.

A kilátó szomszédságában található még egy érdekesség, az úgynevezett Tükörlabirintus, ami olyan, mint egy kéttermes elvarázsolt kastély. Az egyik teremben a tükrök elhelyezésének köszönhetően úgy érezzük magunkat, mintha egy hatalmas bálteremben lennénk, a másikban különböző mókás tükrökben látjuk magunkat hol törpéknek, hol óriásoknak, hol csúcsfejeknek vagy extrém szélesek.

És persze a sörözés: enélkül mit sem ér a prágai látogatás. Még aki nem szereti a sört, az is kóstolja meg valamelyiket! A rengeteg söröző legjobbjai az újváros területén vannak. Egyöntetű kedvencünk az U Fleku nevű hely volt, ahol már 500 éve főzik a cseh sört. A kerthelységgel együtt 1200 férőhelyes vendéglő több teremből áll, ahol kedvünkre ismerkedhetünk a cseh konyha remekeivel. Ajánlom a hermelint, ami egy pácolt camambert jellegű sajt fokhagymával, borssal és ecetes csípős paprikával, remek sörkorcsolya! A hangulatról egy kedves harmonikás gondoskodott, aki még a szemközti, szintén magyar asztaltársaság kérésére a Gyöngyhajú lányt is eljátszotta.

A cseh főváros vásárlás szempontjából sem elhanyagolható, az Óváros tértől a Zsidó negyedhez vezető Párizsi utca, a Vencel-tér éa a bevásárlóközpontok tele vannak olyan luxusmárkákkal, amik nálunk nem is kaphatók: Dior, Hermés, Tiffany, Prada, Fendi és még sorolhatnám. Sminkrajongóknak kötelező látogatás a Sephora, ahol sok olyan márka kapható, amiket Magyarországon csak online lehet beszerezni.

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett