Living

Az új kedvenc már 100 éves!

Molnár Katinka 2012. 08. 14.

Nevezhetnénk az amerikaiak Pilótájának is. Az Oreo az USA kedvenc töltött édessége, a keksz, ami mára meghódította szinte az egész világot. Magyarországon vegyes érzelmeket vált ki, de a legtöbben azt állítják, hogy több csomaggal fel tudnának falni belőle.

 

A Facebookon 27.541.451 rajongója van az Oreónak, ami idén ünnepli 100. születésnapját. Az amerikai National Biscuit Company 1912-ben töltött először vaníliás krémet a holland kakaós kekszkorongok közé, így született meg az Oreo. Ma már számtalan verziója létezik: kakaós, mentolos vagy epres krémmel töltött, a minitől az egészen nagyig. Készül belőle piskótatallér, csokoládéba mártott és vaníliás tésztájú verzió is. Ízesítenek vele fagylaltot, jegeskávét, turmixot, Milka csokit és természetesen tortákat is. Ehhez segítséget is ad a gyártó cég, ide kattintva számos, Oreo által inspirált receptet találni. 

Magyarországon viszonylag kevés helyen beszerezhető, de a különböző gourmet üzletekben és a Müller drogériákban biztosan találunk. Sőt, akár otthon is elkészíthetjük. Íme a házi készítésű Oreo keksz receptje, Stahl Judit nyomán:

Hozzávalók:

A kekszhez:

  • 22,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukrozatlan holland kakaó
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 db nagy tojás
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor,
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

Először a krémet kell elkészíteni. A vajat és a porcukrot egy tálba tesszük, és habosra keverjük. Ha ez megvan, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, és kanalanként a tejszínt. Jól elkeverjük, majd amíg elkészül a keksz, hűtőbe tesszük.

A tallérokhoz a lisztet elkeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. A vajat egy másik tálban habosra keverjük a cukorral, hozzáütjük a tojást, majd addig keverjük, amíg a massza simává nem válik. Ekkor jöhet bele a lisztes keverék és kézzel szép sima tésztát gyúrunk belőle. Ha először kissé morzsalékos nem kell megijedni, össze fog állni! Ha kész a tészta, kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk (a képen látható kész sütik kissé vékonykák lettek) és egy 4-5 centiméteres pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk ki belőle. Ha nagyon sok időnk és kedvünk van, akkor egy kisebb, más formájú kiszúróval akár mintát is készíthetünk a tetejére. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a korongokat, majd 160 fokra előmelegített sütőben, 7 perc alatt készre sütjük őket. Ekkor még lehet, hogy kicsit puha lesz a közepe, de nem kell megijedni, ha kihűl, finom ropogós lesz! Ha ez megtörtént, kivesszük a krémet a hűtőből, és egy szűk teáskanál krémmel összeragasztunk két korongot. Finoman nyomjuk össze, hogy a krém elérje a keksz szélét. Az, hogy a krém mennyi kekszre elég, attól függ, milyen vastagra nyújtjuk a tésztát. Ebből a mennyiségből körülbelül 35 összeragasztott keksznek kell kijönnie. Nyári melegben tanácsos őket hűvös helyen tárolni!

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett