Living

Táncold magad boldoggá

Sors Rita 2012. 07. 31.

Ha örömöd leled abban, hogy egy egész részévé válhatsz, miközben felfedezed és erősíted a saját nőiségedet, vagy éppen levezetnéd a mindennapi feszültséget, a Nia a megfelelő mozgásforma a számodra.

Táncold magad boldoggá

Amikor mezítláb beléptem a terembe, ahol majd minden oldalról a saját tükörképem nézett vissza rám, úgy éreztem, hirtelen két énem van. Az a másik csak méregetett, szembesített a testem minden apró részletével, a legkisebb bizonytalanságot is megmutatta a mozdulataimban. Miközben azon járt az eszem, hogy legszívesebben mindent megváltoztatnék magamon, belépett a helyiségbe a tanár, aki kedvesen, ámde határozottan elmondta, mi történik majd velünk a következő másfél órában: táncolni fogunk.

Mert a Nia tulajdonképpen egy tánc, ami örömmel tölt el és felszabadít – vallja Eőry Enikő, aki 2008 óta dolgozik nia-trénerként. Amerikából, az 1980-as évek elején indult útjára ez a mozgásforma, amiben a harcművészeti elemektől kezdve a jógatechnikákon át a táncos részletekig mindent megtalálunk. Az egyszerű lépéseknek köszönhetően könnyen megtanulhatjuk, és óriási hatással van a lelkünkre is.

Ami azt illeti, fél órával a kezdés után egy egészen más dimenzióba kerültem én is. Szinte észrevehetetlenül, de ebben a másik világban – azon túl, hogy egy idő után rácsodálkoztam néhány, eddig ismeretlen izmomra – felszínre kerültek az érzelmeim. A Nia lényege, hogy a mozgásban megtaláljuk az örömünket. „Ez az öröm pedig független attól, hogy milyen napunk van. Itt mindenkinek meg van engedve, hogy rossz kedve legyen. Ki lehet menni az óráról, lehet bömbölni, nevetni, szaladgálni. Aki a Niát választja, egy belsőleg is aktív mozgásformát talál” – állítja Enikő.

Ez a fajta mozgás pontosan azt hivatott elérni, hogy a tudatosan végzett mozdulatokkal előtérbe kerüljenek az érzéseink, és ezzel – ha szembe tudunk nézni önmagunkkal – a személyiségünk fejlődését is segíti. „Ha jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, akkor időnként nagyon rossz pillanatokat is át kell élnünk. A fejlődés így van kitalálva. Az a tapasztalatom, hogy fogalmunk sincs, milyen belső energiák vannak bennünk. Ha viszont hozzáférünk ezekhez, akkor úgy érezzük: nincs, amit ne tudnánk megtenni. Ha hajlandók vagyunk lenyúlni a mélybe, mindig találunk tiszta forrást. Azért fantasztikus dolog a Nia, mert azoknak az embereknek is sok mindent tud adni, akik még sehol nem tartanak a személyiségfejlődésben, és eleinte nem szeretnének mélyebbre ásni” – mondja Enikő.

Ha valaki mégis a felszín alá nézne alakformálás közben, a Nia órák alkalmával erre mindig lehetősége nyílik. Elképzelhető, hogy az első alkalom végén más is elsírja majd magát, de az nem azért lesz, mert rögtön az elején maximálisan jól akarta teljesíteni a lépéseket, és ez nem sikerült három percen belül. Személy szerint örömmel morzsoltam el jó pár könnycseppet, amikor ráeszméltem, hogy nem kell mindig mindenkinek (magamnak sem) tökéletesen megfelelni.

Ha úgy érzed, hogy szeretnéd megtalálni a saját Niádat, további információkat itt találhatsz: www.niaspirit.hu

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett