Backstage

Olasz konyha anyanyelvi szinten

Nóra 2012. 06. 10.

Szívből osztom azt a véleményt, hogy Európában két nemzet tud főzni: az olasz és a görög. A magam részéről teljesen jól ellennék mediterrán koszton, a mediterrán időjárásról nem is beszélve. De míg ez utóbbin nem tudunk változtatni, olasz menü előállításával otthon is megpróbálkozhatunk, főleg ha szakavatott segítséget kapunk hozzá. Ezért is iratkoztam be lelkesen a Studio Italia olasz főzőiskolájába (www.olasz-fozoiskola.hu), ahol valódi, hamisítatlan itáliai séfek kalauzolják el a járatlanokat szülőhazájuk gasztronómiájának oregano-illatú világába.

A főzőiskola programjának összeállító mindenre gondoltak: lehet az alapoknál kezdeni, megismerkedni a jó rizottó, a pasta vagy a híres édességek titkaival, de tájegységek szerint is haladhatunk. Én, biztos, ami biztos, az alapozó tanfolyamra iratkoztam be, így a Károlyi Mihály utcai La Coppola tulajdonosa, Salvo Sgroi vezetésével a bruschetta, a pestós spagetti, a bucatini carbonara és a citromos sörbet elkészítésénél segédkezhettem. Salvót a Magyarországon töltött kilenc év láthatólag óvatosságra inti, már a La Coppola étlapján is magyarul, körülírással szerepelnek az olasz nevek, így lesz a gnocchiból burgonyagombóc, a minestronéból meg paradicsomleves. De hogy neki van igaza, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az olasz konyha iránt nyilvánvalóan érdeklődő résztvevők között több olyan is akad, aki nem ismeri fel a bazsalikomot, életében nem látott még fenyőmagot vagy grana padano sajtot, sose hallotta a pesto szót, és még azt is gondosan felírja, mennyi sót kell tenni a tészta főzővizébe. Sebaj, az oktatónk nemcsak profi és szórakoztató, hanem türelmes is, így a menüsor kimondottan finomra sikerül. Közben pedig a receptek autentikus kivitelezése mellett olyan fontos dolgokat is megtanulunk, mint hogy trattoriában nem kérünk ketchupot, nem rendelünk a pizzánkra kukoricát meg ananászt, és nem esszük kanállal meg villával a spagettit, mert úgy csak a parasztok szokták. (Bocs!)

Másnap este már profi bruschettával (akik még nem végeztek a tanfolyamon, azok kedvéért paradicsomos pirítóssal) kápráztattam el otthon a családot, a hétvégén pedig tejszínmentes, mégis krémes carbonara szószt produkáltam Salvo útmutatásai alapján. Legközelebb, azt hiszem, a tésztás kurzusra iratkozom majd be.

Szólj hozzá! - Eddig 0 hozzászólás érkezett